mgr Łukasz Kozłowski
27 Paź

Dyniowe curry z krewetkami

Przełom października i listopada to najlepszy czas, żeby na nasze stoły zawitała dynia. Dyniowe curry z krewetkami to ciekawa propozycja na bogatoodżywczy, jesienny obiad i urozmaicenie naszych jadłospisów.

SKŁADNIKI (na 4 porcje): 

  • 450g krewetek koktajlowych
  • 1 niewielka dynia hokkaido (ok. 1kg)
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, sól himalajska, pieprz czarny świeżo zmielony
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka chili w płatkach
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 350 ml wody
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 sztuki pomidorów
  • szczypiorek
  • świeża kolendra
  • ryż czerwony jaśminowy

OPIS PRZYGOTOWANIA: 

  1. Obraną czerwoną cebulę pokroić na paseczki.
  2. Dynię pokroić w 1-2 centrymetrowe plastry.
  3. Krewetki przepłukać w chłodnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć pokrojoną cebulę.
  5. Wstawić ryż czerwony i gotować 20-25 minut.
  6. Do cebuli dodać przyprawy: czosnek niedźwiedzi, curry, kurkumę, płatki chili i nasiona czarnej gorczycy, chwilę smażyć.
  7. Dodać syrop klonowy, mieszać i krótko karmelizować.
  8. Wlać mleko koksowe, następnie wodę.
  9. Wrzucić kawałki dyni, doprawić solą i gotować pod przykryciem, na średnim ogniu około 7 minut.
  10. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze 7 minut pod przykryciem.
  11. Szczypiorek posiekać, odłożyć niewielką część do podania. 
  12. Na oddzielnej patelni uprażyć chwilkę pozostałe pestki dyni. 
  13. Na koniec dodać krewetki i większość szczypiorku, mieszać i smażyć już odkryte przez około 3-4 minuty, aż krewetki będą ugotowane.
  14. Doprawić całość sosem sojowym, sokiem z limonki, ewentualnie dorzucić jeszcze szczyptę chili i czosnku niedźwiedziego.
  15. Serwować z ugotowanym czerwonym ryżem, posypane szczypiorkiem, świeżą kolendrą i uprażonymi pestkami dyni.

Twój komentarz