Poradnia dietetyczna DOBRY DIETETYK℠ oferuje także dodatkowe konsultacje w zakresie prawidłowego doboru badań laboratoryjnych. Z każdą osobą przeprowadzany jest dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby ocenić jakie badania laboratoryjne warto wykonać. Otrzymasz szczegółowe uzasadnienie, dlaczego istnieje potrzeba wykonania tego badania oraz jaki jest jego cel.
Sprawdź co otrzymasz podczas konsultacji w poradni
Poradnia dietetyczna DOBRY DIETETYK℠ oferuje najwyższy standard usług.
Otrzymasz dokładny opis analizy masy i składu ciała, szczegółowy raport opisujący szczegółowo budowę Twojej sylwetki. Dowiesz się jakie badania laboratoryjne warto wykonać w Twoim przypadku i dlaczego. Otrzymasz gotowe zlecenie badań, które będzie można zrealizować w dowolnym laboratorium.
Skorzystaj z bezpłatnej konsultacji
Podstawowe badania laboratoryjne:
- Badanie moczu To ważne badanie diagnostyczne dostarcza cenne informacje na temat funkcjonowania układu moczowego a także innych narządów i układów. Służy wykrywaniu m.in. chorób nerek i zakażeń układu moczowo-płciowego czy zakażeń grzybiczych i bakteryjnych przewodu pokarmowego. Jest istotnym badaniem w ogólnej ocenie stanu zdrowia.
- Badanie podstawowe krwi (morfologia ogólna lub rozszerzona, OB) Obejmuje szczegółową analizę wszystkich rodzajów komórek krwi (czerwonych, białych, płytek). Przeprowadza się je zarówno w celach profilaktycznych jak rów- nież w diagnozowaniu różnych schorzeń. Najczęściej wykonuje się przy podejrzeniu niedokrwistości, stanów zapalnych i chorób zakaźnych.
- Badanie gospodarki żelazem (żelazo, transferyna, ferrytyna, TIBC) Badanie niezbędne w diagnostyce niedoboru lub nadmiaru żelaza. Niepra- widłowy wynik może wskazywać na niedobory pokarmowe jak również być przejawem wielu niebezpiecznych chorób. Badanie może obejmować zarówno ocenę bezpośredniego stężenia żelaza w surowicy krwi jak również białek trans- portujących i magazynujących ten składnik w organizmie.
- Badanie zaburzeń glikemii (glukoza, test obciążenia glukozą, insulina, c-peptyd) Jego celem jest diagnozowanie ewentualnych nieprawidłowości w gospodarce glukozą. Wskazaniem do badania jest m.in. podejrzenie cukrzycy, insulinooporności, występowanie obciążeń dziedzicznych w kierunku cukrzycy, nadwaga, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe.
- Badanie oceniające układ krążenia (Cholesterol ogólny, LDL, HDL, trójglicerydy, białko hs-CRP, homocysteina) Badanie dostarcza ważne informacje o stężeniu wybranych związków we krwi, których nieprawidłowy poziom koreluje z ryzykiem rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca kończyn dolnych itd..
- Badanie oceniające pracę tarczycy (TSH, T3, T4, TRH) Badanie pozwala ocenić czy tarczyca produkuje dostateczną ilość hormonów, które pełnią niezwykle istotną rolę w procesie metabolizmu. Nieprawidłowy poziom hormonów może powodować różne kłopoty zdrowotne, problemy z utrzymaniem właściwej masy ciała a także rzutować na osłabienie oraz pogorszenie kondycji fizycznej i psychicznej.
- Badania oceniające pracę wątroby (bilirubina, ALAT, AspAT, ALP, GGTP) Inaczej określane jako „próby wątrobowe”. To zestaw testów, które są pomocne w ocenie funkcjonowania wątroby. Badania pomagają diagnozować zarów- no stany przewlekłej i ostrej niewydolności tego narządu, jak również oceniać drożność dróg żółciowych.
- Badanie w kierunku oceny pracy nerek (mocznik, kreatynina, kwas moczowy) Badanie zawartości mocznika i kreatyniny we krwi dostarcza cenne informacje na temat czynności nerek i dróg moczowych. Podwyższone wyniki mogą wska- zywać na niewydolność nerek, zaburzenia metaboliczne lub odwodnienie orga- nizmu. Oznaczenie stężenia kwasu moczowego jest szczególnie ważne w roz- poznaniu i kontroli leczenia dny moczanowej oraz u osób z chorobą wieńcową oraz kamicą nerkową.
- Badania w kierunku nietolerancji glutenu (anty-tTG) IgA i IgG Wykonanie tego badania zaleca się u osób z podejrzeniem celiakii (bez względu na wiek), u osób z grupy ryzyka ( krewni chorych z celiakią, osoby z chorobami współistniejącymi z celiakią), oraz osób z podejrzeniem większej lub mniejszej nietolerancji glutenu.
- Badanie elektrolitów (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, chlorki) Badanie pozwala ocenić poziom niezbędnych dla życia mikroelementów. Wykorzystywane jest w celu diagnozowania zaburzeń w gospodarce wodno- -elektrolitowej, w pracy nerek, serca, układu nerwowego i kostnego..
- Badania hormonalne (testosteron, LH, FSH, prolaktyna) Mają na celu określić czynność układu hormonalnego w zakresie produkcji i aktywności hormonów odpowiedzialnych za stan zdrowia mężczyzn i kobiet. Zaburzenia w tym zakresie mogą być przyczyną wielu schorzeń, osłabiać kon- dycję fizyczną i psychiczną a także rzutować na pogorszenie sprawności sek- sualnej.
- Badanie w kierunku diagnostyki chorób nowotworowych (markery: PSA, CEA, CA72-4, CA 19/9, AFP, CYFRA 21-1, CA 125, CA 15-3) Badanie zalecane jest w przypadku podejrzenia choroby nowotworowej lub u pacjentów z grup podwyższonego ryzyka (nowotwory w najbliższej rodzi- nie). Często przeprowadza się jednocześnie badanie kilku określonych marke- rów, aby zwiększyć prawdopodobieństwo wykrycia raka.